حمام کردن و شستن نوزاد ، در حفظ سلامتی و رشد او و همچنین در پاکیزگی و شادابی نوزاد تأثیر عالی دارد. کودک پس از هر بار استحمام، آرامش خود را بهدست میآورد، به خوبی شیر میخورد و به راحتی به خواب میرود. همچنین در هنگام حمام کردن ، مادر میتواند بدن کودک را مشاهده کند و از وجود هرگونه التهاب، ورم و یا حالت غیرعادی آگاه شده و در بهبود آن بکوشد.
توصیههای لازم برای حمام کردن نوزاد
اگر برای بار اول است که میخواهید کودک را حمام کنید، حتماً به نکات زیر دقت کنید :
– لیف زدن محکم و زیاد و نگه داشتن کودک برای مدت زمان زیاد در حمام، او را بیحوصله و خسته میکند. پس سعی کنید کودک را با ملایمت و در مدت زمان کم بشویید.
– متخصصین بهترین زمان برای شستن کودک را، قبل از خوردن شیر میدانند. به این ترتیب کودک خواب عمیقتر و بهتری خواهد داشت. استحمام نوزاد درست بعد از شیر خوردن ممکن است سبب استفراغ او شود.
– وانی را مخصوص حمام کردن کودک تهیه نمایید و هیچ وقت استفاده دیگری از آن نکنید. قبل از حمام کردن تشت را به خوبی بشویید.
– درجه حرارت آب وان باید حدود سی و هفت درجه سانتیگراد باشد (آب گرم باشد، نه داغ). در ابتدا برای مادری که تجربه چندانی ندارد، استفاده از دماسنج های مخصوصی که به همین منظور در داروخانهها به فروش میرسند، توصیه میشود. با چند بار حمام کردن، مادر میتواند از طریق گذاشتن آرنج دستش در آب داخل تشت، گرم و سرد بودن آن را تنظیم نماید.
– اگر میخواهید بدون کمک شخص دیگری، کودک را حمام کنید، قبلاً لباسهای او را به ترتیب استفاده، در دسترس خودتان قرار دهید. برای خشک کردن او، حوله نسبتاً بزرگی را در نظر بگیرید. شامپو و صابون بچه و یک لیف نرم مخصوص بچه را نیز در کنار تشت آماده داشته باشید.
– حمام کردن و شستن روزانه کودک بسیار عالی است، در این صورت تنها یک شستشوی چند دقیقهای کافی خواهد بود.
– حمام کردن کودک حتی زمانی که دچار سرماخوردگی شده و یا تب دارد، هیچ اشکالی ندارد، تنها کافی است دقت کنید تا هوای اتاق گرم باشد.
طریقه حمام کردن نوزاد
برای حمام کردن و شستن کودک و نوزاد به ترتیب زیر عمل کنید تا باعث پاکیزگی و شادابی نوزاد
۱- ابتدا سر نوزاد را بر روی دستتان تکیه داده و کتف او را به خوبی بچسبید و خیلی آرام او را از قسمت پاها وارد آب درون تشت کنید. با کمک دست آزادتان، صورت او را با آب بشویید (برای شستن صورت نوزاد، نیازی به صابون نیست).
۲- با کمک لیف نرم و صابونی شده، روی سینه، زیر بغل، شکم و دستها و پاهای کودک را بشویید.
۳- برای حمام کردن نوزاد و شستن سر نوزاد، در حالی که پشت سر او را به قسمت ساق دستتان تکیه دادهاید، ران او را خوب و مطمئن بچسبید و سپس دست دیگرتان را به شامپوی بچه آغشته کرده و با حرکات ملایم و دایرهای شکل سر او را شستشو دهید. برای آبکشی هم، سر نوزاد را کمی به عقب برده و آب را به آرامی از جلوی سر به سمت عقب سر بریزید تا آب وارد چشمها و بینی و گوش او نشود.
۴- برای شستشوی قسمت پشت و کمر، نوزاد را به پشت برگردانید و در حالی که سینه او را به روی ساق دستتان تکیه دادهاید، زیر بغل او را بگیرید و با دست دیگر به آرامی لیف را روی پشت و کمرش بکشید.
۵- همان طور که کودک را به خوبی گرفتهاید، او را آبکشی کنید. سپس کودک را بر روی حولهای که قبلاً به همین منظور پهن کردهاید، قرار داده و حوله را دور بدن او بپیچید.
۶- زیر بغل، زیر گردن و لابهلای تاخوردگیهای پوست بدن نوزاد را به خوبی خشک کنید و لباس بپوشانید. مرطوب ماندن لابهلای پوست باعث بروز عفونت قارچی میشود.
۷- در فصل گرما، بعد از حمام و خشک کردن نوزاد، اجازه دهید چند دقیقهای بدون لباس دست و پا بزند.